Xtc niet ‘relatief onschuldig’

Bron: website NRC.nl

Drugs Partydrug xtc bezorgt jongeren, zelfs ‘beginners’, geheugenschade, schrijft Liesbeth Reneman. Langetermijnonderzoek is nodig.

Sinds Arjen Lubach pleitte voor legalisering van xtc zijn er diverse publicaties geweest die suggereren dat die drug relatief onschuldig is, zeker in vergelijking met alcohol en tabak. De strekking van de berichtgeving: neem dit weekend liever een pilletje dan een biertje. Als neuroradioloog in de psychoradiologie bij het Amsterdam UMC weet ik helaas wel beter.
Het is waar dat de schade van tabak en alcohol heel groot is. Maar omdat deze middelen verslavend zijn, worden ze in veel grotere hoeveelheden gebruikt. Xtc daarentegen wordt over het algemeen recreatief gebruikt: men neemt eens in de zoveel tijd een pilletje. De verslavingszorg ziet dan ook weinig xtc-verslaafden.

Hier wringt meteen de schoen: in vergelijkingen tussen xtc en alcohol wordt geen rekening gehouden met de mate van blootstelling. Als je een verslavend middel met een recreatief middel vergelijkt, is het niet zo gek dat die sterk verschillen. Alles waar je te veel van neemt, is uiteindelijk schadelijk, ook water.

Lagere geheugenscore
Maar dat wil niet zeggen dat xtc ‘relatief onschuldig’ is. Integendeel. In al onze Amsterdam UMC-studies vinden we dat zowel zware gebruikers als gebruikers die net zijn begonnen, fors lager scoren op een geheugentaak. Dit verschil is vergelijkbaar met het verschil tussen mavo/mbo en havo/vwo.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *