Workshops voor ouders

Ouders geven aan een hoge drempel te ervaren voor algemene informatieavonden en zich regelmatig onzeker te voelen over hun rol als opvoeder. Er is vooral behoefte aan onderling contact, maar dan in kleine groepen en in een vertrouwde omgeving. Naast oudergroepen thuis, kregen de volgende workshops ook een hoge waardering van ouders.

 

1. Een workshop ‘drugs’

Om de kennis van ouders bij te spijkeren, heeft Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) de workshop ‘drugs’. Daarin zien ouders welke drugs op dit moment populair zijn, wat de effecten zijn en welke risico’s gebruikers lopen. Ook gaat VNN in op de symptomen waar ouders alert op kunnen zijn om drugsgebruik bij hun kinderen te herkennen. De workshop heeft VNN onder de titel ‘Drugs, fabels en feiten’ ook als webinar gegeven en is gratis online terug te zien via deze link.

2. Een workshop ‘puberbrein’

In de workshop puberbrein wordt ingegaan op de ontwikkeling van de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen pas op circa 24 jaar voltooid is en dat het zogenaamde ‘controlecentrum’ zich als laatste volledig ontwikkeld. Dat betekent dat pubers nog onvoldoende in staat zijn om verstandige keuzes te maken, om gedrag en consequenties goed in te schatten. Toch zeggen pubers de bemoeienis van thuis te kunnen missen als kiespijn. In de workshop komen de dilemma’s voor ouders aan bod.

3. Een workshop ‘praten met pubers’

In de workshop ‘praten met pubers’ worden tips gegeven hoe ouders een goed gesprek kunnen voeren met hun kinderen. Hoe je voorkomt dat een gesprek meer lijkt op een verhoor en wat je kunt doen om te stimuleren dat kinderen open en eerlijk zijn. De workshop is gebaseerd op de methodiek geweldloze communicatie: ‘een andere manier van communiceren helpt meer verbinding en begrip voor elkaar te hebben’. Ouders krijgen tips om thuis mee aan de slag te gaan.